Hamilelikte beslenme, hem bebek hem de anne için önem taşır. Bu nedenle pek çok anne için en önemli problemlerden biri “Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?” sorusudur. Hamilelikte beslenme aynı zamanda anne ve bebek arasındaki sağlıklılık ilişkisini kurmaktadır. Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi, annenin dengeli beslenmesi ile sağlanır. Hamilelikte beslenme, sadece çocukla kurulan bu iletişim nedeniyle bile konu olarak değer taşır.
Annenin hamilelik sürecinde yetersiz beslenmesi bebeğin zamanından önce ve/veya düşük doğum ağırlıklı doğmasına, bedensel ve zihinsel olarak yetersiz gelişmiş bebek doğumuna veya ölü doğumlara neden olabilmektedir. Yetersiz beslenme bebeğe zarar verdiği gibi, hamilelik gibi zorlu bir sürecin içindeki anneyi de olumsuz etkilemektedir. Anne en başta kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamalı, enerji ve besini sağlamalıdır. Böylece vücudundaki besin depolarının dengesini sağlayabilir.
Hamilelik sürecinde annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi sonucu, annede kansızlık, ödem, osteomalazi, gebelik zehirlenmesi görülebilir. Gebelikte demir ihtiyacı artmaktadır çünkü kan hacmi artmıştır. Özellikle sık doğumlarda (2 yıldan daha az aralıklar) ve düşüklerde demir depoları azalmış durumdadır. Bu durumu önlemek için anne, doktor denetiminde demir alınımı kontrol etmeli, eksiklik durumunda destek almalıdır.
Gebelik sürecinde yetersiz ağırlık kazanımı (6 kg. ve altı), düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olabilir. Sağlıklı bir gebelik sürecinde, yetişkin kadınlar için normal ağırlık kazanımı 10-14 kg., ayda 1-1,5 kg. arasındadır. Bu ağırlığın ne sürede kazanıldığı da önem taşır. Aşırı kilolu doğumlarda bebeğin ve annenin hayati tehlikesi artmaktadır.
Bu nedenle anne hem kendisi ve bebeği için gerekli olan kiloyu almalı, hem de bu kiloyu sağlıklı besin seçenekleriyle edinmelidir.
Hamileliğin 3. ayından sonra anne 300 kalori civarında daha fazla enerji almalıdır. 1-3 ay arası günde 150 kalori kadar eklenmesi yeterlidir. Gebeliğin 4. ayından sonra annenin zayıflatılması, obezite problemi olsa da sakıncalı olabilir.
Hamilelik sonrasında günlük 20 gram daha fazla proteine ihtiyacınız olmaktadır. Gebe olmayan kadınlar için bu 50-60 gram iken, gebe kadınlar için 20 gram fazladır. Gebelik süresince bebek, anne vücudundaki değişikler ve özellikle de plasenta proteine daha fazla ihtiyaç duymaktadır.
Gebelik süresince, özellikle demir ve kalsiyum ihtiyacı artmaktadır. Kalsiyum bebeğin iskelet yapısı için gereklidir. Kalsiyumun yeterli tüketimi, anneyi de osteoporoz riskinden de korumaktadır.
Hamilelik süresince B vitaminlerinin ihtiyacı artar. Proteine yardımcı olan B vitaminlerine ek olarak folik asit ihtiyacı da artmaktadır.
• Taze besinlere yönelinmeli,
• Yemekler azar azar sık sık yenmeli
• Sebzelerin ve kuru baklagillerin haşlandıkları sular dökülmemeli
• İyotlu tuz kullanılmalı
• Besin çeşitliliği gözetilmeli
• Sıvı alımı asla ihmal edilmemelidir. Günde en az 10 bardak su içilmelidir.