Memenin büyüklüğüne göre çeşitli şekillerde meme dikleştirme ameliyatı yapılabilmektedir. Bu ameliyat, genel anestezi altında, meme dokusunun sarkmasına bağlı gelişen durumlarda yapılmaktadır. Meme dokusundaki sarkma doğuştan olabilir, zamanla gelişebilir veya doğumlar sonrasında oluşabilir. Bazen emzirmeye, bazen sık kilo alıp vermeye bağlı olarak bağları güçsüzleşen ve yer çekiminin de etkisiyle sarkan memelere bu ameliyat yapılabilmektedir. Sarkmış meme dokusu tekrar inşa edilir. Fazla meme dokusunun çıkarıldığı ve meme başının yukarıya çekildiği uygulama, hekim ve hastanın karşılıklı güven ilişkisi içinde gerçekleşmelidir.
Sık kilo alıp verme, kilo verme, gebelik sonrası emzirme, zaman ve yerçekimi gibi nedenlerle memelerde sarkma oluşabilir. Yaşlanmayla derinin esnek yapısını yitirmesi de memenin dik biçimini bozabilir. Bu durumlar neticesinde bu ameliyat yapılabilir. Meme dikleştirme ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleşir. Ameliyat 2-2,5 saat sürmektedir. Meme dikleştirmede amaç, sarkmış olan dokunun yeniden şekillendirilmesi, artan meme derisinin kesip çıkarılması ve meme başının dik bir noktaya hizalanmasıdır. Ameliyat, en çok küçük ve orta büyüklükteki memelerde başarılı olabilmektedir. Eğer memeler küçükse, silikon protez kullanılabilir. Büyük memelerde, dikleştirme ameliyatı için önce meme küçültme ameliyatı yapılır, daha sonra dikleştirme basamağına geçilir.
Meme sarkıklığı ile karıştırılan ve ender görülen meme pseudopitozu, yani yalancı sarkıklıktır. Bu durumda, hastanın meme başı fazlaca yer değiştirmiş haldedir. En fazla gebelik sonrası hacmini kaybeden memelerde görülmektedir. Bu durumda meme büyütme ameliyatı düşünülür.
Meme dikleştirme ameliyatı, 18 yaşını aşmış olup sarkma problemi yaşayan herkes tarafından olunabilir. Burada önemli olan, meme ameliyatı sonrası kalacak olan kesi izinin hasta tarafından nasıl karşılanacağıdır. Bazı hastalar için meme sarkması çok ciddi bir sorundur. Bu nedenle bu hafif izi sorun etmemektedirler ancak bir başkası için bu iz sorun olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki, bu iz kişinin cilt yapısına, kalınlığına ve iyileşme sürecine göre değişebilmektedir.
Memedeki sarkmalar çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır. Hafif sarkık memeler 1. derece sarkık memelerdir ve bu durumda sadece memenin kahverengi kısmından doku çıkarılarak ameliyat gerçekleşir. Meme başı, meme altı çizgisine göre 1-3 cm. aşağıdaysa 2. derece sarkma durumundadır. Eğer 3 cm. aşağıda ise sarkma durumu 3. derecedir. Tüm bu derecelendirmelere göre iz kalma durumu değişebilmektedir.
Silikonsuz olarak yapılan meme dikleştirme ameliyatı sonrası iz kalması neredeyse kaçınılmazdır. Meme başı sınırları ile meme başından aşağıya doğru düz bir hat şeklinde olabilen bu izler, ameliyat sonrası zaman geçtikçe azalıp belirsizleşmektedir. Diğer yandan bazı hastaların meme sarkıklığı, meme protezi ile giderilebilir. Böyle ameliyatlarda iz en az seviyede, meme başı çevresinde olmaktadır.
Hem küçük hem de sarkmış bir memenin kaldırıp dikleştirilmesi, memeye uygun ölçüdeki silikon protezle gerçekleşmektedir. Küçük memesi olan kadınlar, dikleştirme işlemi olmaksızın protez ile dik görünüm kazanabilirler. Sık kilo alıp vermek işlemin kalıcı olmasına engel olabilmektedir.
Her insanın acı eşiği farklı olabilmektedir. Meme dikleştirme ameliyatı sonrası ağrı gerçekleşebilir. Ağrı kesiciler ile ağrıların hastayı en az şekilde etkilemesi sağlanır. Bu süreç basit ağrı kesiciler ile de geçirilebilmektedir.
Meme dikleştirme ameliyatı memenin yapısına göre gerçekleşebilmektedir. Eğer hastanın memesi yeterli büyüklükteyse, hastanın kendi meme dokusu kullanılarak yapılmaktadır. Küçük memelerde ise silikon protez kullanılmaktadır. Ameliyat öncesi büyük memeli kadınlarda uygulanan meme küçültme ameliyatı da silikon protez kullanılan ameliyatlarda da süt bezlerine zarar verilmemekte, süt bezleri korunmaktadır. Ancak şayet meme çok büyükse ender durumlarda meme başı ile süt bezleri bağlantısı korunamayabilmekte. Bu durumda emzirme gerçekleşememekte. Bu ihtimaller hekim ve hasta arasında görüşülmeli, durum beraberce değerlendirilmelidir.
Operasyonda genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Şayet alınması gerekiyorsa 8-10 gün arasında dikişler aldırılır. Meme dikleştirme estetiği ameliyatı sonrası, bandaj ve destekleyici sutyen kullanılmalıdır. Sutyen 3-4 hafta kullanılır. Göğüs derisinde ameliyat sonrası kuruma görülebilir. Bu durumda nemlendirici kullanılmalıdır. Nemlendirici dikiş noktalarına yaklaştırılmadan nazikçe sürülmelidir.
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası meme ucunda ve göğüste hissizleşme görülebilir. Bu durum geçicidir. Yine meme başında şişlik ve morarma görülebilir. Bu durum, 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Operasyon sonrası 2 gün içinde hasta ayağa kalkabilir, 5-7 gün içindeyse işine dönebilir. Şayet meme protezi kullanılmışsa ameliyat sonrası birkaç gün el-kol-omuz hareketlerinde sınırlılık olacaktır. Tüm meme ameliyatları sonrasında olduğu gibi hastanın, eğer kullanıyorsa, ameliyat öncesi ve sonrası bir süre sigara içmemesi gerekmektedir.
Meme ameliyatları öncesi, 35 yaş üstü tüm kadınlara meme kanseri taraması yapılmalı, ailedeki kanser öyküsü alınmalıdır. Bu taramanın amacı, ameliyat sonrası çekilecek mamografiler ile meme ameliyatı sonrası mamografilerin karşılaştırılabilir olmasıdır. Eğer dikleştirme ameliyatında silikon protez konulduysa, bu meme protezi teşhisin konulmasını geciktirmemekte veya engellememektedir. Meme dikleştirme ameliyatı olan kadınlar rahatlıkla mamografi ve USG çektirebilirler.