Halk arasında genel olarak sivilce olarak bilinen akne, yaygın görülen bir deri hastalığıdır. Özellikle ergenlik dönemi gençlerde ve erişkinlerde daha sık görülen akne, cilt yüzeyinde kalıcı izler bırakabilmektedir.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan yağ salgılayan kanalların tıkanmasıyla birlikte şişmesi ve daha sonra iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Akne genellikle ergenlik çağında başlayıp, 40lı yaşlara kadar görülebilir. Aknenin en çok görüldüğü bölgeler, yüz,sırt, kol ve göğüs bölgeleridir.
Akne oluşumunun birçok nedeni olabilir. Bunlar;
Kişide akne oluşumuna sebep olabilecek bazı hastalıklar var ise öncelikle bunların bilinip tedaviye buna göre başlanmalıdır. Akne ile birlikte kızlarda adet düzensizliği, aşırı tüylenme, yumurtalık kisti gibi birçok rahatsızlıklarla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda hastaya mutlaka hormonal testlerin yapılması gerekir.
Bunların dışında kişinin mesleki durumu, kimyasal madde maruziyeti gibi nedenlerle, yine bazı ilaçların kullanımından sonra da kişide yoğun bir akne durumu ortaya çıkabilir. Bu durumların tespiti için, hastaya yapılacak uygun testlerle akne tanısı ve tedavi yöntemi belirlenir.
Akne tedavi edilebilen bir durumdur; ancak her sivilce türünün farklı bir tedavi yöntemi vardır. Tedavinin süresi ve yöntemi, hastanın yaşı, sivilcenin şiddeti ve sivilceye neden olabilecek diğer etkenler göz önünde bulundurularak belirlenir. Şiddeti düşük, hafif sivilcelerde, sivilce kremleri ile tedavi sağlanırken, daha şiddetli akne tedavisinde, hap ve lazer yardımıyla tedavi yoluna gidilebilmektedir. Aynı zamanda tedavi süresince hastanın cilt temizliği için kişinin cilt tipine uygun temizleyici ürünler de kullanılarak tedavi desteklenmelidir.
DERMATOLOJİ