Dış, orta ve iç kulak yerleşimli akut ve kronik enfeksiyonlar farklı şikayet ve tıbbi bulguya yol açar. Kulak yolu cildinin bakteri ya da mantar kaynaklı enfeksiyonları kaşıntı, ağrı ve akıntı yakınmaları ile özellikle yaz aylarında sık görülen bir tablodur. Lokal pansuman ve tıbbi tedavi ile iyileştirilir.
Çocukluk döneminin en sık görülen hastalıklarındandır. Kulak ağrısı, ateş, işitme kaybı temel şikayetlerdir. Enfeksiyon görülme sıklığı yaş büyüdükçe azalır. Mevsimsel üst solunum yolunun viral hastalıkları orta kulak akut enfeksiyonlarının ana etkenidir. Tıbbi tedavi ile iyileştirilir.
Tekrarlayan kulak akıntılarıyla kendini belli eder. Solunum yolu ve kulak kanalından bulaşmalar enfeksiyonu tetikler. Kulak zarı ve orta kulak yapılarında ortaya çıkan hasarlar nedeniyle işitme zamanla kötüleşir. Kronik hastalıkların bazı tiplerinde komplikasyon olarak alınan komşu organ etkilenmeleri gelişebilir ( yüz felci, baş dönmesi, menenjit, beyin apsesi vs. ). Kronik orta kulak enfeksiyonlarının mutlak tedavisi hastanın yaşı ve hastalığın özelliğine göre planlanacak cerrahi uygulamalardır.
KULAK BURUN BOĞAZ
KULAK BURUN BOĞAZ