Kulak çınlaması, kulaklarda değişik tonlarda ve şiddette hissedilen sanal ses algılaması olarak ifade edilebilir. Sadece kişinin hissettiği çınlamalar sübjektif iken, bir başkasının da işitebildiği ya da kaydedebildiği ses varlığı objektif tinnitus olarak tanımlanır. Çoğunlukla duyulan bu ses, uğultu, rüzgar veya ıslık sesi, makine gürültüsü şeklinde hissedilebilir. Bu rahatsızlık zamanla, ruhsal sorunlara yol açabileceği gibi, hayat kalitesini düşürecek boyutlara da ulaşabilir.
Kulak çınlaması, kulakta ince bir ses duyulması şeklindedir ve bu durumu hastanın kendisinden başkası algılamaz. Kulak çınlaması direkt hastalık olarak kabul edilmez.
Normal kulak çınlaması çoğunlukla 1 hafta ve 5 dakika aralıklarla sürebilir. Eğer çınlama patolojik ise devamında işitme kaybı da görülebilir. Subjektif yani sadece hasta tarafından hissedilen kulak çınlamasında, çınlamaya kulak kiri sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalmak, kulak zarı delinmesi, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi gibi nedenler de sebep olabilir. Bunun dışında hastada alerji, tansiyon, şeker hastalığı, anemi, travmalar, tümör gibi rahatsızlıklar var ise kulak çınlamasına sebep olabilir.
Objektif tinnitus yani hasta dışında özel tekniklerle hekim ya da kişilerin duyduğu durumlar, damar hastalıkları, kas hastalıkları, bölgesel iltihaplanma gibi nedenlerden dolayı görülebilir.
Kulak çınlamasının özel bir tedavi yöntemi yoktur. Genellikle kulak çınlamasının nedeninin bulunup ortadan kaldırılması için röntgen ve denge testleri uygulanarak tedavi yöntemine gidilebilmektedir.
Kulak çınlaması tedavisinde bazı ilaçlar da kullanılabilmektedir ancak sadece rahatlama sağlamakla birlikte tamamen tedavi için yeterli olmamaktadır.
Kulak çınlamasının azalması için bazı yöntemler uygulanabilir.
KULAK BURUN BOĞAZ
KULAK BURUN BOĞAZ