Jinekomasti, erkek hastalarda kadın tipi meme büyümesidir. Meme ucununun alt bölümünden başlayarak göğüs bölgesinde dışarı doğru yayılan sert bir kütle olarak ortaya çıkar. Bu kütle, yağ kütlesi olmamakla birlikte glandüler dokunun genişlemesiyle meydana gelir. Genç ve yaşlı erkeklerde görülen en yaygın jinekomasti tipi tek meme görülen tiptir.
Hormonal bozukluklar, bazı ilaçların etkisi ile ortaya çıkabileceği gibi, genellikle altta yatan herhangi bir neden bulunamaz. Aşırı kilo problemi meme bölgesinde yağ birikimine yol açarak bu sendroma yol açabilir ve ayrıc hastanın kıyafet seçimlerini, sosyal hayatını olumsuz etkileyip, özgüven kaybına neden olabilir.
Ergenlik döneminde erkeklerin yaklaşık % 66’sında geçici olarak görülmesi normaldir. O nedenle bu dönemde gelişen bu durum opere edilmez. Kalıcı jinekomasti varlığında operasyon kararı alınır.
Yapı itibariyle belirtileri anlamak oldukça kolaydır. Meme etrafındaki doku daha belirginleşir ve meme daha şişkin görünür. Meme dokusu bazen ağrılı olabilmekle birlikte bu sık sık görülen bir durum değildir.
Operasyon lokal anestezi, sedasyon (hafif uyku hali) ya da genel anestezi altında, yaklaşık 1-1.5 saat içinde tamamlanmaktadır.
Ameliyat sonrası hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Dren çoğunlukla kullanılmaz. Kullanıldı ise (aşırı büyük memelerde kullanılabilir) taburculuk öncesi çekilir. Dikişiniz varsa, eriyen dikişlerin kullanılması nedeni ile alınmasına gerek yoktur. 3 gün sonra duş alınabilir. Hasta 3-4 gün içinde masa başı işlere dönebilir. Ancak, ağır, efor gerektiren işler 4 hafta sonra yapılabilir. Jinekomasti ameliyatı sonrası hasta 3-4 hafta süre ile özel bir korse kullanır.
PLASTİK CERRAHİ