Şan terapisi profesyonel ses icracılarına yönelik olarak gerçekleştirilen vokal habilitasyon ve rehabilitasyon çalışmalarını kapsar. Hedef kitlesi şarkıcılar, konservatuvara hazırlananlar, şan öğrenci ve pedagoglarının yanında tiyatroculardır. Konser ve albüm hazırlıkları gibi özel durumlarda da şan terapisi söz konusudur.
Şan terapisinin iki temel sürecinden habilitasyon, profesyonel sesin oluşturulması, geliştirilmesi ve korunması ile ilgili uygulamalarını içerir. Buradaki amaç profesyonel ses icracısının sesini, mesleğini idame ettiği sürece güvenli ve en etkin şekilde kullanabilmesidir. Doğru kas kullanımı, ilkel ses, nefes, postür ve sağlıklı rezonasyon gibi teknik süreçleri kapsayan şan terapisinin, şan pedagogunun da katılımıyla gerçekleştirilmesi en iyi sonucu vermektedir. İkinci süreç ise ses problemleri yaşan ses icracısının sesini sağlıklı hale getirmeye yönelik uygulamaların yer aldığı iyileştirme (rehabilitasyon) sürecidir.
Şan terapisinde şarkıcının sahip olduğu fizyolojik ve anatomik sınırlar içinde en geniş ses sınırlarında rahatlıkla ve sağlıklı bir biçimde şarkı söylemek amaçlanır. Özellikle tiz sesleri istenen şekilde çıkarabilmek için sportif anlamda doğru teknik, yeterli kas gücü ve üst düzey performansın konser boyunca sürdürülebilmesi için kondisyona ihtiyaç vardır. Şan terapisinde ses sanatçısının mesleki performansını artırmak, sahip olduğu beceriyi bir üst seviyeye getirmek, sahip olduğu vokal kas gücü ve performansı arttırmak ve icrayı mükemmelleştirmek gibi özel ihtiyaçlarına yanıt aranır.
VOKOLOJİ (SES KLİNİĞİ) MERKEZİ