Polipler sıklıkla tek taraflı görülen, farklı büyüklük ve et beni gibi görünen sıklıkla iyi huylu kitlelerdir. Genellikle polip karşı ses teline yaptığı baskı ve travma nedeniyle karşı ses telinde bir reaktif nodülle birlikte kendini gösterir.
Sesini yanlış kullanan, ses telinde aşırı travmaya maruz kalan kişilerde görülür, sıklıkla ses teli kanamasıyla başlar, aylar içinde belirginleşir.
Sağlıklı ses telleri, düzgün yüzeyli, kapandıklarında serbest kenarları karşılıklı gelerek tam bir kapanma sağlayan yapılardır. Ses telinde oluşan bu çıkıntılar ses tellerinin tam kapanmasını engelleyeceğinden ses kısıklığı, seste pürüzlülük, çatallı ses, havalı ses, seste yorulma, uzun süreli konuşmada zorlanmaya bağlı boğazda ağrı gibi yakınmalara neden olabilirler.
Sesini yanlış kullanan, ses telinde aşırı travmaya maruz kalan kişilerde görülür.
Videolar engostroboskopi cihazıyla yapılan muayene sırasında nodüllerin gözle görülmesi tanı için yeterlidir.
Erken dönemde ses terapisi polibi ortadan kaldırabildiği gibi olgun poliplerin tedavisi fono-mikrocerrahidir. Fakat cerrahi sonrasında polibin tekrarlamaması açısından ses terapisi tedavinin bir parçası olmalıdır.
Polibin büyüklüğü ve derinliğine bağlı olarak bu süre 3 hafta ile 2 ay arasında değişebilir.
Aynı sebep aynı sonucu doğurur. Sesin uygunsuz kullanımı ve suiistimali yeniden kanamaya sebep olabilir. Uyun tedavi yapılan hastaların yeniden polip olması ihtimali normal bir insanla aynıdır.
Ses Teli mukozasının altında yerleşim gösteren içi sıvı dolu keseciklerdir. Genellikle tek taraflı yerleşim gösterirler. Kistin yaptığı travmaya bağlı olarak karşı taraf ses teli mukozasında da nodüler değişiklikler görülebilir.
Kistlerin oluşumunda sesin yanlış kullanılmasının ya da kişinin yaşam tarzının bir rolü olmadığı düşünülür. Kistler genellikle kendiliğinden oluşurlar; doğuştan oluşabileceği gibi sonradan da meydana gelebilirler.
Kist ses tellerinin tam kapanmasını engelleyeceğinden hastada ses kısıklığı, ses yorgunluğu, sesin çatallanması, konuştukça boyunda ve boğazda ağrı, yorulunca sesin çıkmaması, boğazda takılma gibi şikayetler oluşturur.
Yetişkinlerde daha sık olmak üzere çocuklarda da görülebilir.
Kist teşhisi yerleşim itibariyle zaman zaman zor olabilir. Videolar engostroboskopi cihazıyla yapılan muayene sırasında kistlerin gözle görülmesi tanı için yeterlidir.
Ses teli kistinin tedavisi cerrahidir. Kist çok küçükse veya yerleşimi ses oluşumunu etkilemiyorsa takip edilebilir; zaman içinde kist büyüme ve küçülme gösterebilir. Ancak kistin ses terapisi veya ilaç tedavisi mümkün değildir. Cerrahi uygulama özellikli, özel ekip ve ekipman gerektirir. Uygun olmayan cerrahinin sonucunda ameliyat sonrası kalıcı ses kısıklığı olabildiği gibi kistin tamamının çıkarılamaması durumunda tekrarlaması da mümkündür.
VOKOLOJİ (SES KLİNİĞİ) MERKEZİ